Wat is Rugby?

Rugby - Positie - PDFs - Video

Rugby is een balsport waarbij twee teams volgens de laws van het spel, proberen de bal te veroveren. Door een try te drukken in het gebied van de tegenstander, scoor je 5 punten. Na de try kun je 2 bonuspunten verdienen door de bal tussen de pallen te kicken (schoppen), ook wel een conversie nemen, genoemd. In het 15's (rugby met 15 spelers) eindigt het spel na 2x 40 minuten, bij het 7's (met 7 spelers) eindigt het spel na 2x 7 minuten. Het team met de meeste punten, wint!

Rugby kent een aantal codes (varianten) waarvan 'Union' en 'League', de meest gespeelde codes zijn. The Wasps speelt de Union variant en is aangesloten en lid van Rugby Nederland. Rugby is van origine een Engelse sport. Er worden dus vaak Engelse termen gebruikt op het veld. Het is handig als je de termen kent, zeker als de ref/ referee (scheidsrechter) je aanspreekt. Rugby kent laws, geen regels! Een ieder hoort zich op het veld aan deze laws te houden én wat de ref zegt geldt, geen tegenspraak! Een duidelijk verschil met veel andere sporten. Natuurlijk zijn alle rugbytermen vertaald naar het Nederlands maar de Engelse termen worden op het veld het meest gebruikt.

Rugby wordt bij de senioren gespeeld met 15, 10 of 7 spelers op het veld en een aantal reserves op de bank. In de meeste inter- en nationale competities wordt het 15's gespeeld. Alle spelers hebben een eigen naam en positie op het veld. Het team is verdeeld in 'forwards' (voorwaartsen) en 'backs' (driekwarten). Bij rugby mag je de bal naar voren kicken maar moet je naar achteren pass-en (gooien).

'Backs' weetje: Voor het eerst op tour in de UK (1905) speelde het Nieuw-Zeelandse team tegen Engelse teams. De volgende dag stond er in de krant "... they were playing like 'all blacks'...". Tikfoutje, de journalist bedoelde 'all backs' - alsof ze allemaal driekwarten waren. Zo zouden the All Blacks hun fameuze naam aan deze tikfout te danken hebben. Het had dus niets te maken met hun huidskleur, er speelden toen geen Maori's in het team, misschien wel met hun tenue... all black!

English version - Rugby for beginners